Misschien wel een van de lastigste dingen die je moet doen wanneer je zelfstandig aan het werk gaat, is het bepalen van je uurtarief. Want, wat ga je vragen? En eigenlijk nog belangrijker: wat moet je verdienen om comfortabel te kunnen leven? In dit korte artikel vertellen we je graag wat tips om je te helpen bij het vaststellen van een eerlijk en competitief tarief.
1. Bepaal je kosten
Als eerste is het belangrijk om te weten wat je kosten zijn. De ene freelancer heeft bijna geen kosten, behalve misschien een laptop. Terwijl de ander juist ook rekening moet houden met hogere inkoopkosten. Denk maar aan een loodgieter die eigen tools mee neemt naar een klus.
Daarom is het essentieel om te beginnen met het berekenen van je bedrijfskosten en ook de kosten van levensonderhoud. Denk hierbij aan:
– huur;
– boodschappen;
– verzekeringen;
– pensioenbijdragen;
– zakelijke uitgaven zoals software, apparatuur en marketing.
Dit geeft je een basisbedrag dat je sowieso moet overhouden na dat alle belastingen er af zijn, om financieel stabiel te zijn.
2. Onderzoek de markt
Onderzoek wat andere freelancers in jouw vakgebied en regio vragen. Websites zoals Freelance.nl en dit artikel van KNAB kunnen je inzicht geven in gangbare tarieven. Vergelijk jezelf met professionals met vergelijkbare ervaring en vaardigheden. Het is ook nuttig om in Facebook groepen te gaan in je vakgebied. Zo is er op Facebook de groep Vegan Freelancers. Hier kun je altijd sparren met andere freelancers die altijd happy zijn om te helpen! En wie weet, misschien haal je hier ook nog wel een mooie klus uit!
3. Bepaal wat je waard bent
Je tarief moet ook je ervaring, vaardigheden en de waarde die je levert aan je klanten weerspiegelen. Als je specifieke expertise hebt of in een nichemarkt werkt, kun je mogelijk hogere tarieven vragen. Ben je juist een beginner? Dan wil je misschien wat lager zitten mocht dit nodig zijn om klanten aan te trekken. Heb je al jaaaaaren ervaring en ben je echt top in wat je doet, ga dan zeker niet te laag zitten. En ook belangrijk, een tarief moet een klein beetje oncomfortabel zijn, daar zit namelijk je groei!
4. Kies een tariefstructuur
Er zijn verschillende manieren om je tarief te structuren:
Uurtarief: Handig voor projecten met onduidelijke tijdsinvesteringen.
Of wel: uurtje-factuurtje! Sommige samenwerkingen zijn het meest handig als je per uur betaald wordt. Vooral als het onduidelijk is van te voren hoeveel tijd je ergens mee bezig bent. Ook kan dit handig zijn wanneer je een afspraak aangaat om een bepaald aantal uren per week of maand met iemand samen te werken. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je elke dag twee uur de klantenservice doet van een bedrijf bijvoorbeeld.
Projecttarief: Goed voor duidelijk gedefinieerde projecten.
Wanneer het om een project gaat met duidelijke grenzen kan het handig zijn om een project tarief af te spreken. Wees hier wel voorzichtig mee, je wilt niet dat je er veel langer mee bezig bent dan dat je van te voren geanticipeerd had. Hierbij zal het ook zo zijn dat met de tijd meer ervaring komt en je hier handiger in zal worden.
Abonnementen of retainer: Geschikt voor doorlopende diensten
Abonnementen zijn superhandig wanneer je een langere samenwerking aangaat. Je ziet abonnementen vaak in de vorm van personal training of VA’s die de social media voor een organisatie bijhouden. Voor een vast bedrag per week of maand kun je een goede afspraak maken.
5. Bereken je tarief als freelancer
Als je dit allemaal hebt bekeken heb je al iets meer inzicht hoe je het aan kan pakken. Dan is het nu natuurlijk ook belangrijk om rekening te houden met belastingen en andere zaken die je moet afdragen. Deze pagina van de KVK kan je hiermee helpen. Ook is dit artikel van de ZZP heel nuttig.
6. Vraag nooit te weinig & houd rekening met schijnzelfstandigheid
Zorg ervoor dat je als freelancer echt zelfstandig werkt en niet in een situatie van schijnzelfstandigheid terechtkomt. Schijnzelfstandigheid houdt in dat je feitelijk als werknemer werkt, maar officieel als freelancer wordt ingehuurd, wat juridische en fiscale risico’s met zich meebrengt. Dit gebeurt onder andere wanneer je een té laag uurtarief vraagt. De Belastingdienst biedt richtlijnen om te bepalen of je echt als zelfstandige werkt. Je mist hier dan een stukje zekerheid, pas dus op!
7. Flexibiliteit en onderhandelen
Wees bereid om te onderhandelen en eventueel je tarieven aan te passen afhankelijk van de specifieke situatie en klant mocht je hier voor open staan. Houd altijd in gedachten wat voor jou aanvaardbaar is. Zo kun je ook met een bepaald tarief beginnen en afspreken dat er na verloop van tijd een verhoging mogelijk is.
Door deze stappen te volgen en gebruik te maken van de beschikbare bronnen, kun je een goed onderbouwd en competitief tarief voor je freelance diensten vaststellen. Ben je op zoek naar leuke freelance vacatures, klik dan vooral hier! En echt, doe vooral je research